Thursday, May 13, 2010

MENOPOUS / PUTUS HAID


Menopos
menandakan penamatan haid. Ia juga menandakan penamatan kesuburan atau kemampuan untuk mengandung. Seperti kita katakan pada awalnya, menopos berlaku akibat kekurangan estrogen.

Estrogen adalah satu di antara dua hormon utama wanita; yang lain itu progesterone. Ovari, yang melepaskan telur, mengeluarkan kedua-dua hormon itu. Sebelum menopos berlaku, salah satu fungsi estrogen ialah mengawal kitaran biakan dengan mengatur pembinaan lapisan didalam rahim; progesterone kemudiannya menanggalkan lapisan itu sekiranya tiada kehamilan. Bila ovari berhenti mengeluarkan telur, biasanya bila wanita berusia diantara 40 dan 50, ovari itu akhirnya berhenti mengeluarkan estrogen. Pendarahan bulanan kian susah dijangka - lebih cair dan kurang datang untuk sesetengah wanita, lebih pekat dan lebih kerap, untuk yang lain - dan akhirnya berhenti. Pendarahan bulanan akan berhenti sama sekali bila wanita itu telah menjalani pembuangan rahim - iaitu bila rahim dan dalam banyak keadaan, ovari dikeluarkan melalui pembedahan histerektomi.

Ramai wanita meminta nasihat doktor bila mereka mengesan perubahan dalam corak pendarahan bulanan dan pada masa inilah mereka mungkin mendengar buat pertama kali perkataan putus haid atau menopos. Ini juga masa yang terbaik untuk mula menimbangkan TPH

Estrogen membawa kesan-kesan utama pada tubuh wanita. Kekurangan estrogen boleh menyebabkan pelbagai gejala, mendatangkan perasaan kurang selesadan menyusahkan kenikmatan hidup. Memandangkan purata jangka hayat wanita kini adalah 75-80 tahun, anda mungkin terus hidup selama 25 atau 40 tahun dalam keadaan kekurangan estrogen. Jika bukan setakat wanita mungkin merasa serba kurang selesa buat jangka pendek, mereka mungkin mengalami osteoporosis dan penyakit jantung buat jangka panjang. Hidup sengsara sedemikian bukan idaman dan tidak perlu sama sekali.

Gejala-Gejala Menopous

. Serangan kepanasan
. Sakit kepala
. Mudah naik angin
. Rasa murung
. Kurang dorongan seks
. Kekeringan faraj
. Sakit belakang
. Sakit sendi
. Berpeluh waktu malam
. Pendarahan faraj tidak tetap masa
. Sakit otot
. Rambut baru di muka
. Kulit kering yang luar biasa
. Perasaan tidak disayangi
. Kurang perasaan seks
. Resah
. Kelesuan yang luar biasa
. Kesakitan waktu bersetubuh

JIKA ANDA MENGGUNAKAN PRODUK :-

KEISTIMEWAANNYA

(1) ANDA AKAN DILANTIK MENJADI AHLI(TIADA BAYARAN UNTUK MENJADI AHLI). BORANG UNTUK REGISTER AHLI AKAN DIHANTAR DENGAN MENGGUNAKAN SISTEM POS LAJU BERSAMA PRODUK YANG DIPESAN.

(2) SETIAP PRODUK YANG DIPESAN PADA KALI PERTAMA DI JUAL DENGAN HARGA PENGGUNA= RM 390.00.UNTUK PEMBELIAAN KALI KE 2 DAN SETERUSNYA AKAN DI JUAL DENGAN HARGA AHLI (RM 330.00 BESERTA KOS PENGHANTARAN)

PERHATIAN:- BONUS ( SUPER 5 )RM 300.00- RM 350.00 SEBULAN
BONUS ( SUPER 25 ) RM 2000.00 SEBULAN
TIKET PELANCONGAN KE SHANGHAI CHINA

(3) DALAM MASA SEBULAN JIKA ANDA MENGGUNAKAN SET PRODUK INI ANDA TELAH MENGUMPUL (BV 198).JIKA DALAM SEBULAN ADA 6 ORANG PELANGGAN YANG MENGGUNAKAN PRODUK YANG SAMA,MEREKA AKAN DI LETAKKAN DIBAWAH RANGKAIAN ANDA.
ANDA SECARA AUTOMATIK LAYAK MENDAPAT BONUS RM 300.00 - RM 350.SEBULAN

(4) JIKA ANDA DAN 6 PELANGGAN DIBAWAH ANDA. TERDAPAT 6 PENGGUNA DARI SETIAP MEREKA DALAM SEBULAN,SECARA AUTOMATIK ANDA LAYAK MENDAPAT (BONUS SUPER 25 = RM 2000.00 SEBULAN)

(5) KHAS UNTUK AHLI-AHLI BARU BERMULA DARI BULAN APRIL HINGGA BULAN OGOS QUALIFY 2 X SUPER 25 BERTURUT-TURUT DALAM 2 BULAN
CONTOHNYA:- BULAN JUN 1 KALI SUPER 25 DAN BULAN JULAI 1 KALI SUPER 25 DENGAN PENGGUNA YANG SAMA

ANDA SECARA AUTOMATIK LAYAK MENDAPAT 1 TIKET YANG DIBERI OLEH TASLY MALAYSIA SDN.BHD (TASLY SHANGHAI TRIP) TERMASUK PENGINAPAN, MAKAN DAN PENERBANGAN PERCUMA.

PROMOSI SAH DARI 1 JUN HINGGA 31 OGOS

AYUH REBUTLAH PELUANG KEEMASAN YANG AKAN MENGUBAH HIDUP ANDA DISAMPING KESIHATAN YANG TERBAIK.

1 comment: